Balkongsäsong

Om en massa chili, och kanske lite annat.

Chilistatus 29/4

Publicerad 2015-04-29 08:11:13 i Allmänt,

Jag har senaste tiden tyckt att det inte händer någonting med chilisarna. Det känns som att de inte växer utan har stått still i evigheter. Men nu efter att haft en liten fotosession så här på morgonen, så inser jag att det iaf har hänt en hel del sedan i början av månaden.

En stor skillnad är också antalet plantor. De har minskat drastiskt. Av ett par sorter har vi nu bara ett exemplar kvar, vilket iofs känns lite småvanskligt men skulle vi misslyckas med någon så finns det iaf en massa andra sorter kvar. Chili i någon form räknar jag hur som helst med, och som jag sagt tidigare är jag inte direkt orolig över att inte kunna fylla ut ytan med växter...

Antons föräldrar fick ett par plantor vid påsk, och förra helgen ställde jag ner ett gäng (både chili och tomat) i vårt trapphus. De försvann iaf, och jag får väl  hoppas att de hamnade hos någon odlingsintresserad tant och inte i sophuset! 

Känns skönt att ha en mer hanterlig mängd växter, och kunna koncentrera sig på att ta omhand de vi faktiskt planerar att ha kvar. 

Men, nu till dagens Chilistatus!

Takanotsume
Jag tycker denna har dragit iväg väldigt på höjden senaste tiden. Blev faktiskt förvånad när jag såg att det var en Takanotsume, hade gissat på någon annan högre sort. För jag tänker att denna ska vara en låg, buskig chili. Faktiskt så toppade jag denna alldeles efter jag tagit denna bild, ihopp om att få en mer buskig planta.

Aji Omnicolor
Som jag tidigare sagt var det endast ett frö av denna sort som grodde. Men inte gör denna planta mig besviken iaf, och det är så här kompakt jag hade hoppats på att takanostsumen också skulle vara. Jag vill ju ha ett par mindre plantor att trängas med blommorna i balkongfönstret!

Jalapeno Early
Av jalapenon har vi två plantor, varav jag på den ena har ägnat mig åt lite beskärning. Toppade ett rätt rangligt exemplar, och det har tagit ganska länge innan den började sätta några nya skott. Men nu börjar den komma igång, och det ska bli intressant att se skillnaden mellan dem framöver. Den orörda plantan ger skäl för sitt namn och har börjat producera små små blomämnen. 

Black Scorpion Tongue
Har inte så mycket att säga om denna. Faktum är att jag ständigt glömmer bort att jag har den när jag ska rada upp villa chilis vi har. En doldis helt enkelt, men den kanske kommer att överraska senare?

Habanero Pastel
Habaneron har jag höga förhoppningar om, och jag hoppas att de kommer infrias! Detta är väl den sort som känns långsammast i tillväxttakt, vilket kanske också är rätt väntat. Fin är den iaf, liten och kompakt.

Thai Black Hot
Detta kommer väl att bli rätt stora plantor om jag förstått saken rätt, och det märks redan att så kommer bli fallet. Även här så toppade jag tidigt ett exemplar, och ni ser ju skillnaden i tillväxt men jag tror att det kommer bli riktigt bra.

Aji Lemon Drop

Av denna tänker jag spara båda plantorna för att ha en ute och en inomhus. Tror väldigt mycket på denna chilin, borde kunna bli användbar! Har inte toppat någon av dem utan de har bara fått växa på. Ett tag känns de rätt instabila, men de har bättrat på sig och är rätt fina. Sättet som bladen växer på får dem dock att se lite allmänt hängiga ut.

Peter Pepper

Dessa känns som de överlägset finaste plantorna just nu! Mycket frodiga och stabila! Synd att de senare ska förstöras med en massa utväxande minisnoppar bara... :p

Hot Portugal


Vad är detta, kan man undra? Jo, det ska jag berätta.
En riktig favorit förra året var Hot Portugal, den var helt suvären och satte mängder av mycket användbar frukt. Vi planerade övervintra åtminstone en planta men misslyckades kapitalt. Inte hade vi sparat några fröer heller, då vi var så säkra på att vi skulle kunna hålla den vid liv...

Jag slogs sedan av en så enorm saknad att jag tänkte beställa fröer från jalapeno.nu även om det var lite i senaste laget för att så. Men så var fröerna slut där och jag drabbades nästan av sorg. :(

Men! I höstas gav jag några olika frukter till en kollega för att ta frö av. Hade helt glömt bort detta, men så häromveckan hörde jag honom försöka pracka på Hot Portugal till några andra kollegor. Jag var oerhört snabb med att själv erbjuda mig att ta en! ;) Så blev det, och i utbyte fick han fem tomatplantor så blev jag av med dem på ett bra sätt också.

Så nu har jag en Hot Portugal trots allt! Den ser ju kanske inte så mycket ut för världen jämfört med de andra, men den får växa på i sin takt helt enkelt. Det är ju en tidig sort, så den kommer säkert ikapp på ett bra sätt. Jag toppade den direkt då den behöver bli tätare och starkare, plus att jag på köpet lyckats få med en liten lus som smaskat en del på de blad som var på väg ut i topp.

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela